Výmol 81, Moravská Nová Ves

Vinařství

Přírodní vína (SUR LIE)

Během tisíciletí výroby vína stačila „síra“ na uchování a zabránění vad vín. Dle našich zkušeností jsou to vynikající vína, která si zachovávají svůj odrůdový, ročníkový a teritoriální charakter.

Začínáme s hrozny o optimální cukernatosti kolem 23°NM, kvasinky jsou přírodní ( divoké ) přímo z vinohradu a po zpracování hroznů necháváme samovolně prokvášet. Nepoužíváme žádná aditiva, barviva, rychlokvasinky, cukr, různé kyseliny. Nic neodbouráváme ani nepřídáváme. Po prokvašení moštu mírně zasíříme.

Následuje to nejdůležitější: metoda sur lie. Po prokvašení moštu víno nefiltrujeme, ale držíme na kvasnicích. Zpočátku mícháme každý týden, ale postupem času už necháme vína „jen“ ležet na kvasnicích. Bílá vína 6-12 měsíců a červená až 2 roky. Promícháváním probíhá mikrooxidace a ve spolupráci s kvasnicemi se jednotlivé složky vína vyrovnávají do vůně a chuti.

V tomto procesu se víceméně řídíme biomechanikou, což je vliv fází měsíce na přírodu. Vzestupná fáze – kvasnice uvolňují látky. Sestupná – kvasnice odebírají z vína nepotřebné a nevhodné. Stejně tak stáčení vína provádíme v sestupné fázi měsíce aby se lépe uchovala ve víně aromata a kaly budou kompaktnější.

Protože vína nefiltrujeme a využíváme přirozené sedimentace, musí se vína stáčet z kvasnic a kalů několikrát, aby bylo docíleno požadované čistoty. Vína síříme jen v minimálním měřítku tak, aby nebyly ovlivněny chuťové a senzorické vlastnosti.

Naší filozofií je přiblížit se co nejvíce přírodním procesům a nechat vínu patřičný čas na své dozrání. V případě zájmu o naše vína nás prosím kontaktujte telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu.

 

Mikrovinařství

sklepní ulička Výmol 81
E-mail: vino@vinarstvi-hejc.cz
Tel.: +420 733 293 957

Chardonnay 202221°NM - polosuchéSauvignon 202322°NM - suchéSauvignon 202021°NM - suchéTramín červený 202324°NM - polosuchéSummer Nights - cuvée22°NM - polosuchéMerlot rosé 202021°NM - suchéMerlot 202124°NMMerlot 2021 - barrique24°NMMerlot 201723°NM, 84b OVV Podluží