Přírodní vína (SUR LIE)
Během tisíciletí výroby vína stačila „síra“ na uchování a zabránění vad vín. Dle našich zkušeností jsou to vynikající vína, která si zachovávají svůj odrůdový, ročníkový a teritoriální charakter.
Začínáme s hrozny o optimální cukernatosti kolem 23°NM, kvasinky jsou přírodní ( divoké ) přímo z vinohradu a po zpracování hroznů necháváme samovolně prokvášet. Nepoužíváme žádná aditiva, barviva, rychlokvasinky, cukr, různé kyseliny. Nic neodbouráváme ani nepřídáváme. Po prokvašení moštu mírně zasíříme.
Následuje to nejdůležitější: metoda sur lie. Po prokvašení moštu víno nefiltrujeme, ale držíme na kvasnicích. Zpočátku mícháme každý týden, ale postupem času už necháme vína „jen“ ležet na kvasnicích. Bílá vína 6-12 měsíců a červená až 2 roky. Promícháváním probíhá mikrooxidace a ve spolupráci s kvasnicemi se jednotlivé složky vína vyrovnávají do vůně a chuti.
V tomto procesu se víceméně řídíme biomechanikou, což je vliv fází měsíce na přírodu. Vzestupná fáze – kvasnice uvolňují látky. Sestupná – kvasnice odebírají z vína nepotřebné a nevhodné. Stejně tak stáčení vína provádíme v sestupné fázi měsíce aby se lépe uchovala ve víně aromata a kaly budou kompaktnější.
Protože vína nefiltrujeme a využíváme přirozené sedimentace, musí se vína stáčet z kvasnic a kalů několikrát, aby bylo docíleno požadované čistoty. Vína síříme jen v minimálním měřítku tak, aby nebyly ovlivněny chuťové a senzorické vlastnosti.
Naší filozofií je přiblížit se co nejvíce přírodním procesům a nechat vínu patřičný čas na své dozrání. V případě zájmu o naše vína nás prosím kontaktujte telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu.
sklepní ulička Výmol 81
E-mail: vino@vinarstvi-hejc.cz
Tel.: +420 733 293 957